On aika tuoda päivänvaloon yksi ajatus, jota olen hautonut mielessäni jo jonkin aikaa. Se koskee internet-meemejä ja niiden leviämistä sekä internetissä, että irl-kanssakäymisessä.

Meemien olomuotoa pohdiskelleena, en ole voinut panna sivuun asiaa, että ne muistuttavat olemukseltaan viruksia. Molemmat, sekä virus, että meemi tarvitsevat isäntäsolun lisääntyäkseen ja elääkseen. Ne tarttuvat ihmisiin kontakteissa, oli se sitten internetin kuvapalstoilla nähty kuva, mikäli ajattelemme meemiä, tai sitten ilmateitse kosteuspisaroiden kautta, näin perinteistä biologista virusta ajatellen.

Tarvitsemme seuraavaan ajatuskokeeseen esimerkki -meemin. Ajatelkaamme vaikka kummelin "tonnin seteli" -meemiä. Tämä meemi sisältää yksinkertaisuudessaan kuvan ihmisen naamasta, joka on erityisen tylsistynyt. Mielipiteitä on monia, enkä sano että tämä on totuus, mutta jostain on lähdettävä. No niin. (Tätä analyysia voisi jatkaa vaikka maailman tappiin)

Mikäli tämä meemi teistä vaikuttaa kovin hauskalta, sanoisin omasta kokemuksesta, että teillä on suuri todennäköisyys replikoida se. Ei tietenkään vastaavanlaisessa tilanteessa, mutta sanotaanko vaikka jos ystävänne tekee jotain uskomattoman typerää ja olette pettyneitä häneen, on hyvin mahdollista että vedätte naamanne tonnin setelille ja mietitte että mitäköhän v****a nyt taas.

Näin meemi on saanut uuden isäntäsolun (tässä tapauksessa niinkin massiivinen solurakennelma kuin ihminen), joka jos meemiltä saisi kysyä, toivottavasti jakaa häntä taas eteenpäin, jotta meemi saisi elää.

Nyt harppaan hetkeksi aivan toisille maille, nimittäin Kreikan mytologiaan. Länsimaiseen kaanoniin kuuluvassa sadussa, nimittäin siitä joka kertoo Odysseuksen juonesta yllättää Troijalaiset puuhevosella. Kiteytettynä tarina menee näin: Odysseus ja kumppanit ovat piirittäneet troijan, mutta eivät ole onnistuneet pääsemään heidän vahvojen muurien lävitse. Niinpä he keksivät juonen, että kertovat troijalaisille luovuttavansa yrityksestä valloittaa troija, sekä kaupan päälle*, antavat heille suuren puuhevosen lahjana juuri solmitusta aselevosta. Kaikki tämä huipentuu siihen, että Odysseus ja kumppanit piiloutuvat hevosen sisälle, hiipivät yöllä sen sisältä ulos ja tappavat yön hiljaisuudessa kaikki troijalaiset.

*vertaa nykypäiviäiseen "liian hyvää ollakseen totta" -hyppyikkunaan, jossa kerrotaan mitä ihmeellisimmistä saatavista, mutta todellisuudessa sisältävät mitä luultavimmin vain ja ainoastaan troijalaisen.

En ihmettele yhtään että tietokone -viruksia alettiin nimetä troijalaisiksi. Niidenkin lisääntymisperiaate on sama kuin mikä oli em. sadun juonen onnistumisen edellytys. Mikä mielenkiintoisempaa, näillä molemmilla on kosketuspintaa meemeihin. Meemit yleensä ovat riippumattomia replikaattorinsa valinnoista. Niiden ainoa edellytys lisääntymiselle on se, että niitä replikoidaan. Se, että niitä replikoidaan, taas on yleensä kiinni siitä, ovatko ne hauskoja tai ajankohtaisia. Jotkin taiteelliset meemit toki voivat olla ajattomia, mutta niitä emme voi kuin spekuloida.....


Kärjistettynä voisi sanoa, että tuotteliaimmat meemit ovat sellaisia, jotka rikkovat kuvion, eivät ole arkipäiväisiä, tai sitten vastakohtaisesti ovat niin banaaleja, että se jopa naurattaa. Elääkseen ne tarvitsevat isännän, tai replikaattorin, ja ovat valmiita tekemään mitä tahansa pystyvät sen saadakseen.

Aikaisemmin kirjoittelin siitä miten ihminen voi mennä hukkaan tällä informaatio-aikakaudella, kuin pölyhiukkanen, imettynä meemiavaruuden mustaan aukkoon. En nyt tiedä, onko se niin normaalia ihmiselle, joita ei tällaiset asiat kiinnosta, mutta minua kiinnostaa. En henkilökohtaisesti haluaisi olla vain kasa erilaisia meemejä.. Mielummin olisin oma itseni.

Kirjallisuuttaja ja muuta sälää:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Richard_Dawkins

https://www.youtube.com/watch?v=mHvBvkSCx2w (se oli tonnin seteli)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Troijan_puuhevonen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Virukset