Joka tekee jokaisesta hyvemmä. Älä usko, olkoon siis, miksi teet itselles niin? En mä mitään koita sanoa, korkeintaan laulan, haluan näyttää maailmalle rauhan, saada aikaan paulan. Mieli se on niin hieno juttu, ettei sitä sido edes vanha tuttu. Mielettömyyttä riittää vaikka muille jakaa, kunhan senssii pidät, etkä tarkkaa liikaa. Se on sellasta, usko pois kuoma, tehdään jotain parempaa, ollaan luonnon nauha.

Edellinen oli nonsensea. Ja se olikin tarkoitukseni osoittaa. Nimittäin, "ei mieltä" ei ole sama asia kuin nonsense. Mielettömyydellä ja nonsensella on mielekäs ero. Tällaista on mieletön kirjoitus:

Takavaippa kolmas pyörä noin vain joo, mentiin usa toi tv joojoo, mitä toi kuusi noin viisi.

Hiffaatteks? Ei mitään melodiaa mikä kantaisi. 

Lewis Carroll on yksi nonsensen kuuluisimmista edustajista. Liisa ihmemaassa, kuullostaako tutulta? Tee itsellesi palvelus. Lue satuja. Lue kaikkea mikä voisi kiihottaa mielikuvitustasi. Vaikkapa tuhannen ja yhden yön tarinoita. Jotain grimmin satuja. Mitä vaan. Olen nähnyt tarpeeksi koneita elämäni aikana, enkä jaksa enää. Tee palvelus itsellesi, opettele valehtelemaan. Tai mulla on jopa parempi ehdotus! Keksi kaunis valhe. Ei oo mistään helpoimmasta päästä. Fiktio on ainut asia tässä hienossa todellisuudessa joka on suoraan meidän mielestämme. Ja ajatella pitäisi aina. Mieti mitä tapahtuu kun ihmiskunnan viimeisetkin aivosolut kieltäytyvät suorittamasta velvollisuuksiaan ja ihminen lopettaa ajattelemisen. Laumottain ihmis-kuoria pisin kyliä, jotka suuttuvat kun heität ilmoille ajatuksen joka pistää ajattelemaan. Laumottain ihmisiä jotka ovat luopuneet jumalanlaisista kyvyistään taantuakseen eläimen tasolle. Onhan tämäkin "teknologiaa" tai voisinko sanoa "tekoälyä" (artificial intelligence) , että ajattelee, toisinsanoen luo fiktiota. Kuullostaako hullulta? Annaskun selitän.

Menen suoraan asiaan. Mieli itsessään on fiktiota. Kaikki mitä mieli, mielesi, mieleni on luonut, on fiktiota. Sinä olet fiktiota. Minä olen fiktiota. Sanat ovat fiktiota. Kaikki millä on merkitys, on fiktiota. On olemassa vain oleva. Pirun vaikea sitä on selittää, kun ei voi ottaa mistään tukipistettä. 

Ajatellaas vaikka näin. Nämä sanat ovat fiktiota, nuo sanat kans, ja myöskin nämä. Liike on vain se mitä tarkkaamme. Muutosta. Energia muuttaa muotoaan. Voidaan pysähtyä sitä miettimäänkin. Mutta se on fiktiota. Ja fiktio on sitä mitä havaitsemme. Elämme illuusiossa, hyvin vaikuttavassa illuusiossa. Einstein itse kuvasi asiaa näin: "Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." 

Jos ostit tuon edellisen, niin en voi sanoa sinulle muuta kuin: Tee illuusioistasi totta hyvä ihminen! Sinä olet viisas, rohkea ja kaunis, ja minä rakastan sinua! En siis sinua lukija hyvä, mutta ihmistä ylipäänsä. Rakkautta kuitenkin sinnekin, senkin hölmö hamsteri.

-julkaistu alunperin 6.11.2017-